Algemene informatie en aandachtspunten die een rol spelen bij de massage.

In het moderne leven wordt veel van ons lichaam gevraagd: stress, vervuiling, kunstmatige toevoegingen in het voedsel waardoor ons lichaam met name de klieren doorlopend over gestimuleerd worden.

Regelmatige massage voed de huid, spieren en zenuwen maar stimuleert ook de lymfestroom die een sterke relatie met de immuniteit heeft. Door de massage kunnen voedingsstoffen beter gaan circuleren en afvalstoffen afvoeren.

Belangrijk voor mij om te weten of er medische klachten zijn, of waren bijvoorbeeld: hartklachten, hoge bloeddruk, operaties,  zodat daar rekening mee kan worden gehouden of afgezien moet worden van massage.

Tijdens of na de massage kunnen er reacties optreden zoals: transpireren, slaperigheid, duizeligheid, koud of warm worden, lichte vorm van hoofdpijn, emotionele uitingen, tintelingen, gevoel van vitaliteit en ontspanning.

Na de massage kun je tijdelijk wat last krijgen van verergering van de klachten, vermoeidheid, zwaar gevoel in je lichaam, meer urine uitscheiding of verandering van de urinekleur, verandering in de ontlasting, meer dromen. Ook kan er gelijk een verbetering waarneembaar zijn.

Het is verstandig om direct na de massage intensieve inspanningen te vermijden. Het lichaam laat na de massage zien wat er losgemaakt is, bijv. vermoeidheid. Door hier aandacht aan te besteden, door rustig aan te doen of even te gaan liggen blijf je langer bij het ervaren gevoel en daarmee dichter bij jezelf.

Het is goed om na de massage meer water (eventueel met citroen) te drinken om afvalstoffen die vrijgemaakt zijn sneller af te voeren via de nieren.